Thursday, August 16, 2012

Aku dan Biologi Gunaan(USM) part 2

Assalamualaikum,

kali ini akan cerita tentang sem 2 pulak

Contoh  Subjek SEM 2

Teras
BOI101 Biodiversiti
BO1102 Ekologi
BOI105 Amali Biodi dan Eko (lebih dikenali sebagai mukahead) *subjek paling menarik
BOI109 Biostatistik (killer paper for 1year stdnt) 
KTT111 Kimia Inorganik I

Universiti 
HTU223 Titas
LSP300 Bahasa Inggeris Akademik

Biodiversiti
belajar tentang microb,plant and aimalia. ada 3 lecture yg berbeza.
lecture ada provide note juga di elearning usm.
microb masa sy dr uyub , dia suka cakap apa yg tak ada dalam note.kalau rajin salin~
plant ,lecture yg sempoi habis and animalia too ^^ 


Ekologi 
lebih kurang part eco masa matrik,tapi ada tambah benda2 baru.macam biasa bila lecture dah hbis ajar topic dia,dia akan buat kuiz. eco dan biodi nampak macam senang kan? tapi jangan amik ringan , sebab ramai yang tak skor eco!



Amali Biodi dan Eco (mukahead) 
Amali ini akan buat selalu nya masa cuti sem 1 atau  sem 2. macam batch sy applied bio baru je ber mukahead masa cuti sem2  bulan 7 hari itu. kenapa dipanggil mukahead? sebab tempat korang berpractical adalah di tempat reseach biology (mukahead) .tempatnya sangat cantik  and mostly korang akan enjoy masa ini ^^ and korang akan be proud be part of biology family .
tempoh mukahead 2minggu ,1 minggu outdoor ,1minggu lab.outdoor masuk hutan,sungai ,laut!serius seronok. part lab ,ehm ada microb,plant and animal.part animal je korang rasa mcm nak meraung .kenapa? wait and see ^^ 

saya ada banyyakk gambar batch bio applied bermukahead tempoh hari,maklumlah batch kami gler gambar skit.hee . saya letak dekat WEBSITE RASMI BIOSOC ,tapi sekarang tengah dalam construction. nanti insyaAllah dah siap saya maklumkan ^^
nanti part lain sy akan story sikit apa itu BIOSOCIETY(biosoc)!

subjek amali ini hanya beroperasi pada minggu practical je. penilaian based on kehadiran, ada lab report sikit , exam (ini menentukan gred korang kebykkan nya) so skor! :) 

Biostatistic
Paper ini menjadi igauan ,sebab paper ini 4unit! kalau subjek lain 3unit je.so akan effect pointer lebih kalau korang tak score.kalau score,pointer korang ohsem!
masa batch kitaorg adalah prof Chan~ bdk pure dr irwan tak salah.
prof Chan dia tegas sikit, attendant sentiasa amik .WAJIB datang kelas dan JANGAN MISS.once miss kelas prof chan ,next kelas korang akan blur yang amat . tapi yang nyata, dia sangat baik dan sentiasa make sure student dia paham ^^
Biostatic juga ada kelas tutorial ,basically dalam 20 orang jer. seminggu sekali , 3 jam .alah,tapi selalu tak sampai 3jam pun.depend kat tutor korang la. dulu sy tutor encik adli, dia bagus.banyak info dapat.mostly tutor semua THUMB UP~dont worry ^^ 
Biostat TANYA IF TAK PAHAM, WAJIB! kelas tutorial itu diwujudkan untuk membincangkan latihan tutorial yg di beri lecture (kat elearning usm)  .buat PHOTOCOPY juga, nanti nak study untuk TEST senang.boleh rujuk ~(konsep yg sama mcm lab genetik n biochem) 
untuk TUTORIAL ini WAJIBLAH SKOR sebab kat sini adalah SENANG untuk dapatkan markah (peratusan) .goodluck! 

untuk excellent biostat;
1.Selalu buat perbincangan dgn kawan2
2.kalau boleh soalan tutorial buat sendiri.jgn fotokopi org punya.incase dah tak boleh sangat, boleh la fotokopi sikit2 ;p
3.tanya terus if tak paham
4.buat past year


Kimia Inorganik I
subjek ini sama juga kena beli buku rujukan tue utk dapatkan password on9 asssigment.tip nak score on9 assigment sama juga bincang and share! subjek ini lagi susah dari kimia organik. pointer jatuh sikit sbb subjek ini ==' cisdel. nak score subjek ini , rajin buat past year and soalan. Lecture nya adalah dr.farouk ,dia tegas, kelakar dan apa yang dia cerita sangat menarik .jangan datang lambat kelas dia, and jangan dok belakang! nanti kena marah :D

oh ya lupa nak mention , kimia organik(subjek sem 1)  nanti ada kelas TUTORIAL .
nanti pilih mr.wong taw!dia sangat baekkkk ^^

perpustakaan hamzah sendut baru
Titas
ehm subjek ini lebih kurang macam sejarah.kelas awal pagi pukul 8 ==' 
2jam.nanti buat group untuk buat presentation dan folio. tajuk folio akan di bagi oleh lecture @ pilih sendiri (depend kat lecture) 
titas dia ada banyak kelas (sebab ramai ambil) ,nnti dia ada tampal kelas mana and lecture siapa dekat skol kemasyarakatan ( depan kuliah SK , bersebelah perpustakaan hamzah sendut baru )

 presentation ~

Lsp300 English
 Subjek ini untuk yg dapat muet band 4.macam saya dpt band 3,so kena amik lmt100 dulu,baru lsp300  then lsp 402. untuk tahu kita group berapa, sila pergi ke Sollat (skol language and translation)  ,nak pergi senang naik bas biru atau kuning. Sollat atas sedikit dari cimb bank.#tips nak dapat group sama dgn kawan, masa nak daftar subjek ,daftar sama2 .konpem dapat group sama nanti. ^^

MAKLUMAT.
yang pasal subjek sem1 applied bio amik ,bdk pure amik masa sem 2. 
itu merujuk subjek TERAS sahaja taw. kalau subjek UNIVERSITI depand dekat korang nak ambil bila ,lagi cepat lagi bagus. masa 3rd year tumpu kat subjek teras sahaja.

cara nak dapat past year (disini)  

ok sila cerna maklumat dengan baik ya junior-junior ku ^^ All the best~

sambungan.... ( biosoc ,majoring and etc) 

saya cuba sampaikan mana yang perlu.maaf if ada yang tak kena.


8 comments:

Shazliyana said...

Salam ,akak boleh share dengan saya prospek kerjaya biologi gunaan ni ? :) becoming a degree student in sept 2013

SUMI ^_________^ said...

Shazliyana :

waalaikumsalam ,ehm nk cerita prospek pjg ne .sbb bio gunaan ada 5 major iaitu biotech, aquatic,environment, agrobio dan vector parasite which is batch akan datang di panggil entomology and parasitology kot.

biotech belajar based micro stdy . aquatic lebih kpd ikan,hidupan laut. agrobio plant . entomology bljr serangga.

tak pasti for next batch pecahan subjek cmne sbb dh jadi 4 tahun. anway mmg mohon bio gunaan? :)

naqibsyahmi said...

salam. kak, 5 major yg akak maksudnkan tu cemana eh? nak mohon penjelasan. means degree yg kita belajar ni x include major tu ke camna? maaf masih samar2 dalam bidang sains gunaan ini.

SUMI ^_________^ said...

Assalam, naqib sorry lambat reply.
pada kebiasaan nya , pd tahun pertama akan belajar benda basic .yg semua bdk applied dan pure akan belajar.

masuk 2nd year ,korang akan memilih major yg korang suka then belajar more to specific major korang. applied ada 5 major , biotech,agro,aquatic, environment, dan vector .

tak salah batch baru 4tahun kan? so tak pasti either 2 year or 3year baru korang di beri major .

paham takat tue?

Anonymous said...

assalam kak, apa qualification untuk course ni ehh? -anis

SUMI ^_________^ said...

Assalam Anis .
sorry akak tak tahu qualification for sidang baru cmne,since korang dh extand jadi dri 3 ke 4 tahun.

mybe bleh google n tgk dgn website usm? sorry

Anonymous said...

Assalamualaikum kak kalo ambik major biotech ... Dia akn ada cabng lg utk thn ketiga ... N lg satu same ke kita dpt course biotech dgn kita bljr biotech under appld sc ???

Saasfi. said...

Assalamualaikum kak kalo ambik major biotech ... Dia akn ada cabng lg utk thn ketiga ... N lg satu same ke kita dpt course biotech dgn kita bljr biotech under appld sc ???

reply :

oho major biotech akan ada cabang lagi utk 3rd? 1st time dengar. batch korang bactch baru iaitu 4 tahun.kitaorg 3 tahun je. mungkin ada rombakan dri segi subjek dan sebagainya. tak berani nk cakap pasal tue sorry sbb syllabus engkorang mungkin baru.

dekat usm hanya ada 1 je biotech , biotech bawah school bio. kalau nk compare dari segi uni lain mungkin beza pada syllabus yg akan belajar.