Thursday, May 30, 2013

Kenapa saya pilih major vector & parasite?


Assalamualaikum & Hi ^^

Minta maaf sebab lambat post pasal benda ini ,padahal esok dah kena submit borang pilihan major.sibuk sikit dgn program uni. 
so here we going. 
saya cerita kan based on soalan yg sorang bdk 1st year tanya.



  • Kenapa saya pilih major vector? 


1. Nak turn kepada forensik.

pada asalnya pilihan pertama masa pilih course adalah forensik,tapi tak ada rezeki nak ke arah tue.saya buat sedikit research ,dan dapat tahu vector boleh turn ke arah sana. 
iaitu forensik based on serangga.(entomologi forensik) 
tapi bila dah berada dan belajar vector utk 1 sidang ini ,course vector and parasite tue sebenarnya pun dah menarik :) 

but then if still ada peluang dan ruang, InsyaAllah akan sambung master utk forensik ( long-term).


2. Aim Biotech and Vector.

Sebelum saya masuk usm, saya dah tahu apa yg saya nak pilih. sama ada biotech atau vector. 
bersumber kan pengetahuan dan ilmu yg sy tanya dari para senior .
bila tahu biotech kena terror kulus2 masa majoring talk .zappp terus tak jadi .hahaha *maaf saya memang alergic dgn math. 
reason Aim 
Biotech : sebab bagi saya be a biotech student is cool ,and boleh buat research sndiri. biotech memang saya suka dari since highskol


Vector: secara jujur memang tak tahu pebenda course vector, 1st time dgr. bila tgk2 sikit apa skop study,kerja segala. ehm menarik juga. 

saya kurang berminat akan agro , aquatic dan envi.
namun saya tahu ,semua major tak kurang hebat nya. cuma sy bukan ke arah tue :) 


3. Kena brainwash dalam majoring talk.

Dr hamdan  memang brainwash kitaorang masa majoring talk dulu.
hingga menjadi kan kami bdk 1st batch vector yg ramai .kan? *if tak salah saya lah * ;p

dia bercakap tentang skop study, apa kerja kita, dan apa kelebihan kita. ok saya cerita sikit balik walau rasanya lebih kurang sama apa dia ckp masa talk anda datang tempoh hari.

- hanya USM yg menawarkan degree vector and parasite di Malaysia.  
so competition tak seramai biasa. 

- Memandangkan competition boleh dikatakan kurang, mostly dikatakan hampir 90% graduan vector ada kerja selepas graduate.

- vector and parasite boleh turn kepada 2 benda ,iaitu entomology atau parasite (sy akan cerita nanti )

so bila dah dgr pasal peluang kerja, skop 2 benda tue ,buat saya lagi nak mengukuhkan nak vector. saat hbis talk, terus saya tetapkan hati .saya nak major vector :) 


4. saya memikirkan masa depan.

secara jujur,reason ke 2 lepas vector adalah peluang pekerja.
saya dapat tahu yg vector ada peluang cerah utk kerja lepas graduate dan sambung master.
tak ,saya tak kata major lain tak ada masa depan :)

kalau kita yakin apa kita pilih,kita usaha , cari . InsyaAllah peluang tue sentiasa cerah,sentiasa ada
cuma saya hanya ingin jalan hidup saya lagi dipermudahkan. tak salah kan? 

semua major yg di tawarkan school bio semua menarik! serius.
kalau di beri peluang utk belajar,sy nk belajar biotech and aquatic :) 

maka,ini jalan saya pilih.untuk masa depan saya.





  • Vector, if sambung master boleh ke cabang apa? 



master jenis syllabus ada 3 , research , coursework ,research+coursework.
tak salah sy,if vector , kita RESEARCH *maaf if salah.

boleh smbung master dlm
-Applied Entomology ( offer training area research aquatic ento,urban & structural ento,chemical ecology,insect biochem physiological etc)
- Applied Parasitology (medical & veterinary parasitology)

senarai universiti dlm negara and oversea yg sy dapat track.(master)
-UPM (parasitology)
-UNIMAS (Parasitology)
-UIA (Ento+Parasitology)
-USM ( Ento+ Parasitology)
-UITM (Ento)


-Uni Liverpool (Bio& Control & Disease Vectors)
-Keele University (Natural Science)
-University Salford
-Uni Manchester (Parasitology & Vect Bio)
-London School of Hygiene n Tropical Sc ( Bio & Control of Disease Vect/Medical Parasitology)
-Imperial College London (Ento)
-Uni of Western Australia (Forensic Sc)
-Uni of Nottingham (Parasitology)
-Uni of Glasgow (Infection & Immuniobio)
-Tulane Uni,USA (Parasitology)
-Uni Florida,USA (Ento)
-Texas Uni,USA (parasitology)


Tajaan utk tanggung master yg boleh dimohon
-MyBrain
-SLAB
-SLAI
-JPA
-MARA
etc.

link yg mungkin boleh membantu.
- doktorkerjaya.blogspot.com

ini post yang saya share dri group vector batch saya.copy paste je tak larat nk tulis balik .



  • Pasaran kerja vector tinggi tak? 
apa yang saya tahu lah ya. 



1.Pegawai Sn Gred C41 (SPA)
2.Research assistant (Ento division) -fumakilla
2. Entomologist -standard fumigation.
3.work in parasitology research
4.work in veterinary
5.Health n Academia
6.Position in agricultural Pest Control Company.

pasal rezeki kerja atau belajar, semua itu pada tangan DIA. Kalau rajin,usaha dan pandai cari peluang.InsyaAllah rezeki ada dlm tgn kita.
maaf slh silap.

Akhir sekali , biar reason utama kita pilih major adalah minat. MINAT. reason 2 3 4 tue ikut suka hati hampa la.

sebab?

bila kita rasa down ,kita tak jatuh terlalu lama. sebab itu yang kita pilih.jalan yang kita pilih .
just like i said before :)

dan paling utama,jangan pilih sebab kawan. backhand siapa yg buat -.-

Minta maaf if post ini tak dpt membantu banyak. moga ia mampu memberi manfaat sedikit .
ini apa yg cebisan idea,pgalaman ,ilmu yg sy dpat kongsi.ramai lagi senior yg lagi tahu serba serbi.rajin2 la tanya mereka ya :)

Goodluck!



selamat menjadi sebahagian bakal keluarga vector and parasite .
keluarga aquatic
keluarga environment
keluarga agro
keluarga biotech..

moga dipermudahkan urusan dalam tetapkan major , dan di dalam pembelajaran.
and oh goodluck FINAL!

moga Allah rahmati. ^^

wassalam.


Thursday, May 16, 2013

Moment 1 Tahun Vector & Parasite.


Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

Post ini saya dedikasi kan khas buat junior2 PPSKH tahun 1.
Buat mereka yang ingin buka minda dan tahu tentang Vector & Parasite.

saya harap post ini dapatlah membantu anda .InsyaAllah.

so here we go.

1. Lab Entomology 


Entomology = serangga .
Lab ini tak ada report lab :D namun ,harus lah anda bercinta dengan sejumlah serangga pada morphology nya . 
Melalui lab ini , banyak sebenarnya belajar. ntah dari mana wujud nya serangga pelik2 ,kaler2 meriah bagai. lulz. 

masa belajar lab ini , reaksi 'waa cantiknya' , ' aku tak pernah nampak pun serangga ini' , ' ada ke kat malaysia serangga ini'  dan macam2 lagi.



paling tricky subjek ini adalah pada test nya. namun if mgingat morphologynya dgn jelas. InsyaAllah dapat A ,tak susah. *tapi saya dpt test 1 F " ;p 

tak betul,if usaha btol2 memang InsyaAllah dpt A . hee

lab entomology ada kesinambungan nya. sebilangan peratus perlu buat INSECT COLLECTION.


2. Insect collection
Task ini perlu 40 serangga je. tapi agak mencabar. 
mesti lah nk cari spesies serangga yg rare dan unik kan sbb nk markah penuh kan? :) 
satu sedih,sbb tak dpt jumpa wooden stick :( . insect collection rasa mcm tak smpai klimaks .tsk.

kalau masa 1st sem nampak org pgg JARING, no doubt, sama ada dia tue bdk agro or vector ;p

cakap je mana tempat tak redah cari serangga?  
CG , area jabatan keselamatan,sg rui, taiping, penaga, tasik aman, tepi rst .
kalau nampak serangga,hah itu la tmpt serangga :D 

kadang2 tidur pun letak tupperware kat sisi .kot2 ada serangga terbang ,tekup je .haha




dari task ini lah korang akan mengembara. task ini penat, tapi seronok. 
bila dah habis semua, ttbe rindu rasa nk cari serangga .lulz. 


3. Trip Sg Rui .

Trip ini best.  Masih segar macam mana masing2 pegang jaring dan bekas kat tangan. 
dan berjemaah cari serangga kat belakang tandas pukul 8malam. haha




Masing-masing tolong sama sendiri untuk dapat kan serangga .
trip ini under school. if masih ramai tak dpt memenuhi koleksi serangga. Trip akan dibuat kemana2 tempat bpotensi ada bmillion serangga. 


                                                       inilah belakang tandas.hee

oh and anda akan kenal kak siti, dia sangat baik :) 


4. Trip Sg Rui 2 .



1st trip sg rui dgn bdk yg amik ento. tapi 2nd trip ini ,kami pergi sendiri2 .
sebenarnya trip ini unexpected. member tanya 'kau nk join pi sg rui tak" 
terus setuju! sbb masa 1st trip skjp sgt,tak puas! dan koleksi serangga pun tak berapa mantap lagi. 
naik kereta sewa,tidur sehari kat sana. 




entomologist sgt peka uollls ;D 



masa sampai di sg rui ,nampak ada riang2 melekat kat dinding . punya lah semangat semua orang ,kereta tak berhenti habis lgi,terus bukak pintu dan lari.then bukak bonet ambil jaring. dan paapp . "weeh dapat serangga" ! *muka gembira* kata member aku.
tiba-tiba kawan aku datang (naik kereta lain)  " hoi itu serangga aku dh cop! kau potong line" haha.




bila ingat balik mesti kelakar.:) 

sama-sama susah senang cari serangga itu rasa manis. 
manis bersahabat .


5. Trip Taiping,Perak.




trip ini pun kami pergi sendiri .seronok! sewa kereta,bmalam dkt sana ,rumah kami duduk pun murah. serangga nya tak banyak mana dapat
rasa macam melancong pun ada.bak kata pepatah, 2 in 1.  
pergi zoo taiping, panjat bukit, masuk hutan sana sini. 





ok trip ini kalau cerita memang panjang. 
kalau jalan2 dgn kawan mana tak seronok kan? :) 




moment yg masih ingat masa ini ,
masa kawan kejar pepatung dengan bersungguh, siap loncat2 lari pegang jaring.*sila bayangkan*  
sumpah lawak. tengok karenah kawan2 dgn serangga. hehe


                                                        conteng masa panjat bkt larut.hee
                                                
6. Latihan Amali dgn Dr.Wan.




saya isi masa cuti saya pada cuti sem 1 lepas dengan mbuat latihan amali dgn dr. 
tujuan : saja untuk cari pengalaman  dan menambah ilmu.
plus ini akan jadi experience sgt cantik utk di tambah dlm resume serta aku nak maju setapak dari orang lain.
untuk ada apa org lain tak ada :) 

ini option,saya bhubung direct kepada beliau btanya kan jika ada thesis/experiment beliau yg memerlukan bantuan.saya beruntung :) 

masa LA ini saya buat experiment tentang nyamuk .
ada juga sebilangan sahabat yg buat LA dari major aquatic, biotech ,agro dan vector.


ada beberapa ilmu/pgalaman sy dpt : 
1.dpt kenal kakak master /staff/ lecture dgn rapat.
2.dpt ilmu dari mereka. 
3. keterbukaan ttg fikir masa dpn sy itu lebih tbuka.
4. kecintaan pada major vector & nyamuk btambah.lulz



7. Latihan Amali /Sampling dgn Dr Suhaila.

LA ini saya buat semasa cuti midsem lepas.member sy yg buat LA masa cuti sem 1 ajak join.LA ini menarik ,kami pergi sekitar gua yg ada sg di sekitar perlis & kedah .




masa trip ini  , pelajar 1st ada juga join Quek dan Amy. saya masih muda sejagung dlm sampling. Quek expert sbb dh byk kali juga dia join tlg dr suhaila. 

                                                                 
trip ini lebih kpd Aquatic Insect.  sampling ,sorting dan id. 
ok part id memang fail . larat 2 tue je. semua serah kat quek.hee

pengalaman: 
1.trip ke kedah & perlis percuma .hee
2. belajar aquatic insect & sampling
3.belajar ilmu baru.





kat sini lah kami belajar nak guna equipment di sg .kenalpasti serangga kat sungai segala bagai. 
penat & seronok. sebab belajar benda baru! 





moment paling ingat ! 

masa tersekat kaki dekat dalam lumpur ! pergh mencabar.haha.
dan kelakar. mula2 dtg dgn keadaan elok ,balik dah rupa gaya bersawah :) 





8. Lab parasitology.



lab ini belajar ttg parasite . lab paling mencabar sbb kena lukis on the spot! 
dan tgk dri microscope -.- pergh! tapi InsyaAllah senang nak skor :) 


                                                 






dari sini kita belajar benda yg tak terjangka ada dlm sekeliling kita. 
cuba bygkan if ada parasite dlm bdn?euw ngeri.haha.

tempoh hari ada bedah tikus utk tgk parasite.guess what? sy dan sahabat jumpa janin yg mungkin bbrapa hari yg akan tgk 'dunia'  . teruja plus sedih . 




dan memang lah kata orang 'Everyday have a Life Lesson"  



itu moment yg saya rasa seronok utk saya simpulkan ;p 
tipu kalau sepjg itu tak ada moment penat,susah jerih perih. 
imbuhan belajar itu payah,tapi pasti penghujungnya manis. InsyaAllah ,doakan! 

pada yang nak amik major vector , goodluck saya ucapkan dan selamat bakal menjadi keluarga vector ;) 

dan pada yg masih samar2 , banyak kan bertanya pada senior ataupun buat sedikit bacaan. 
saya tak nak kata  vector bagus segala. sebab another 4 major Agro,Aquatic , Biotech dan Environment membawa keistimewaan yg tersendiri. :) 

nak tahu apa istimewa, tanya mereka ,insyaAllah semua senior2 anda baik belaka dan sudi mbantu! 

InsyaAllah kalau saya sempat ,sy share sedikit 'KENAPA SAYA PILIH MAJOR VECTOR'.
post yg agak serius kot. hee. 

goodluck!selamat membuat pilih  and May Allah bless.

moga post ini bermanfaat

introduce sebahagian dari majormate my batch :) 






Assalam :) 

Tuesday, August 28, 2012

Aku dan Biologi Gunaan(USM) part 3



Assalam, 

maaf mengambil masa untuk menulis part 3. Maklumlah raya :D 
dapat duit raya banyak tak? hulur sikit *batuk hii

part 3 ini saya akan berceritakan serba sedikit tentang biosociety.


BIOSOCIETY

nama femes BIOSOC !

kelab biosociety ini wujud khusus untuk pelajar biologi.
macam-macam aktiviti kita buat dan banyak benda kita belajar.

mostly aktivit dihandle 99% oleh pelajar .so dari situ kita akan belajar banyak benda. belajar jadi ketua projek, bendahari, cari sponsor , publisiti etc. experience macam ini adalah sanggggat penting untuk diguna pakai bila korang dah nak kerja. tak rasa rugi pun kalau korang be apart of biosoc family.berbaloi-baloi lagi adalah.InsyaAllah. :) 

so disini nak story sikit aktiviti yang dilakukan sidang 11/12 .
ada lakukan beach clean up, outdoor aktivit, kem kpimpinan biosoc yg sumpah best !
ada bionite, family day,terrarium and macam2 lagi^^


banyak aktiviti sudah dirancang utk sidang baru ini 12/13. apa dia? rahsia ~ maka tunggu. 
oklah bagi tahu sikit :D,
untuk masa terdekat ini biosociety ada rancang untuk buat hari bersama pusat pengajian, jualan convex dan hari interaksi+ sambutan hari raya.
JOIN US!JOIN US! JOIN US. *ketuk2 dram

kelebihan join biosoc?

1) di sini korang akan belajar tentang leadership skill ,tentang persahabatan , tentang menguruskan sesuatu projek .
2)  disini persahabatan segalanya bermula.chewah :D kekadang masa interaksi bdk pure dan applied ada lah kurang sbb jarang sama kelas. mostly kenal kawan2 pure dekat sini lah.
3)mendapat markah MYCSD .( nnti tanya senior lain mycsd tue apa.hihi)
4)dapat experience baru!
 5) disini lah group sesuai utk korang 'bersosial' .sosial yg baik ,bukan yg pelik2 ok!
mean korang bergaul dgn bdk satu uni, kenal antara satu sama lain .
tak cool weh kalau terperap dengan buku ja~ 
fakta: sekarang BOSS tak nak pekerja dia terer ilmu ja,tapi terer softskill,leadership and presentative.take note!

sebagai pelajar biologi,agak RUGI lah kalau tak nak join biosociety tue. ye dak? :D
menurut rekod usm , kelab biosociety adalah kelab yg AKTIF.
so mostly korang akan 2 in 1. belajar dan enjoy ^^

 

camne cara nak mengenali BIOSOC lagi rapat?

1.sekarang ini WEBSITE Rasmi sedang dalam 'construction' akan di umumkan pabila sampai masa.insyaAllah .minta maaf~

2. Biosociety new release (FB)  .join la eh! 

3. website lama biosoc  
website ini dah tak guna dah.tapi kalau korang nak tahu sikit2 ttg biosoc  boleh nak tgk. 

4. tanya para senior ! 
untuk info .ini organisasi biosoc sidang 12/13 (kalau ada apa2,tanya la mereka,insyaAllah mereka sudi bantu :) )  


YANG DIPERTUA                              : MUHAMMAD ZAKI B. ZAINOL
NAIB YANG DIPERTUA 1                  : SITI FUTRI FARAHININAJUA BT. FIKRI
NAIB YANG DIPERTUA 2                  : ZARIF HAZMI B. ZALI
SETIAUSAHA AGUNG                     : NURUL AMIRA BT. MOHAMED FARID
SETIAUSAHA KERJA                        : SYAFIQAH SYAHIRAH BT. SHAHRIJAL
BENDAHARI KEHORMAT               : FATIN SYUHADAH BT. AZIZ
TIMBALAN BENDAHARI                 : NUR AMALINA BT. KAMARUDIN

BIRO SAHSIAH DAN KEROHANIAN           
 FARHANA BT. FUAD (KETUA EXCO)
 RIDHWAN B. ABD RAZAK (EXCO)
 : SITI NOOR  SYAFIKA BT. SULIMAN (EXCO)

BIRO AKADEMIK                              
 : SHARIFAH NURHIDAYAH  BT. SYED RAMLI (KETUA EXCO)
 : NOOR IZZATI BT. SAZALI (EXCO)
  : NURUL IZZATI BT. ABD RAOF (EXCO)

BIRO SUKAN DAN REKREASI                      
 : MUHAMMAD LUTFI B. HARON (KETUA EXCO)
  : FARRAH NUR DIANA BT. SAIFUDDIN (EXCO)
  : MOHAMAD FAIZ B. MOHD SHUKRY (EXCO)
  : MUHAMAD SAFUAN (EXCO)

BIRO KELESTARIAN                                        
  : ADILAH BT. ZUBIR (KETUA EXCO)
   : IBITOYE AZEEZ (EXCO)
  : RUZIYATUL AZNIEDA BT. AZMI (EXCO)

BIRO OERHUUNGAN DAN KEBAJIKAN    
 : UMI HAMIZAH BT. HASSAN (KETUA EXCo)
: NURUL FATHIN HIDAYAH B. HISHAM (EXCO)
 : NUR IZATUL IZANI BT. TAJUDIN (EXCO)

BIRO SIDANG REDAKSI                                 
: SUMAYYAH BT. AMINODIN ( KETUA EXCO
: ZAHARATUL NAA’IMAH BT. APANDI (EXCO)
: RABIATUL ADDAWIYAH BT. SHAMSHIR (EXCO)


BIRO MULTIMEDIA DAN DOKUMENTASI         
: NOR SYAHIRAH BT. ZAINOL RASHID (KETUA EXCO)
 : ERON DAMASKA B. DARWIN (EXCO)                                                                
  : NUR SYAFIQAH BT. TAN YUSOP (EXCO)
 : ANIS AMALINA BT. MOHD ADNAN( EXCO)   
  
BIRO TATACARA KERJA DAN DISIPLIN 
: MUHAMMAD FARHAN BIN ALI
: SABRINA BT DANIAL LEONG


setakat itu sahaja yg dapat saya ceritakan serba sedikit tentang biosoc.terlebih terkurang.maaf!

nasihat  
dekat usm ini sangat la banyak kelab. tak kisah pun mana kelab korang nak join .
asalkan PELAJARAN TAK TERABAI dan korang TAK TERLUNGGANG LANGGANG.
ingat, masa itu emas buat student~

so all the best!
jumpa anda semua nanti 3 sept! ^^

Thursday, August 16, 2012

Aku dan Biologi Gunaan(USM) part 2

Assalamualaikum,

kali ini akan cerita tentang sem 2 pulak

Contoh  Subjek SEM 2

Teras
BOI101 Biodiversiti
BO1102 Ekologi
BOI105 Amali Biodi dan Eko (lebih dikenali sebagai mukahead) *subjek paling menarik
BOI109 Biostatistik (killer paper for 1year stdnt) 
KTT111 Kimia Inorganik I

Universiti 
HTU223 Titas
LSP300 Bahasa Inggeris Akademik

Biodiversiti
belajar tentang microb,plant and aimalia. ada 3 lecture yg berbeza.
lecture ada provide note juga di elearning usm.
microb masa sy dr uyub , dia suka cakap apa yg tak ada dalam note.kalau rajin salin~
plant ,lecture yg sempoi habis and animalia too ^^ 


Ekologi 
lebih kurang part eco masa matrik,tapi ada tambah benda2 baru.macam biasa bila lecture dah hbis ajar topic dia,dia akan buat kuiz. eco dan biodi nampak macam senang kan? tapi jangan amik ringan , sebab ramai yang tak skor eco!



Amali Biodi dan Eco (mukahead) 
Amali ini akan buat selalu nya masa cuti sem 1 atau  sem 2. macam batch sy applied bio baru je ber mukahead masa cuti sem2  bulan 7 hari itu. kenapa dipanggil mukahead? sebab tempat korang berpractical adalah di tempat reseach biology (mukahead) .tempatnya sangat cantik  and mostly korang akan enjoy masa ini ^^ and korang akan be proud be part of biology family .
tempoh mukahead 2minggu ,1 minggu outdoor ,1minggu lab.outdoor masuk hutan,sungai ,laut!serius seronok. part lab ,ehm ada microb,plant and animal.part animal je korang rasa mcm nak meraung .kenapa? wait and see ^^ 

saya ada banyyakk gambar batch bio applied bermukahead tempoh hari,maklumlah batch kami gler gambar skit.hee . saya letak dekat WEBSITE RASMI BIOSOC ,tapi sekarang tengah dalam construction. nanti insyaAllah dah siap saya maklumkan ^^
nanti part lain sy akan story sikit apa itu BIOSOCIETY(biosoc)!

subjek amali ini hanya beroperasi pada minggu practical je. penilaian based on kehadiran, ada lab report sikit , exam (ini menentukan gred korang kebykkan nya) so skor! :) 

Biostatistic
Paper ini menjadi igauan ,sebab paper ini 4unit! kalau subjek lain 3unit je.so akan effect pointer lebih kalau korang tak score.kalau score,pointer korang ohsem!
masa batch kitaorg adalah prof Chan~ bdk pure dr irwan tak salah.
prof Chan dia tegas sikit, attendant sentiasa amik .WAJIB datang kelas dan JANGAN MISS.once miss kelas prof chan ,next kelas korang akan blur yang amat . tapi yang nyata, dia sangat baik dan sentiasa make sure student dia paham ^^
Biostatic juga ada kelas tutorial ,basically dalam 20 orang jer. seminggu sekali , 3 jam .alah,tapi selalu tak sampai 3jam pun.depend kat tutor korang la. dulu sy tutor encik adli, dia bagus.banyak info dapat.mostly tutor semua THUMB UP~dont worry ^^ 
Biostat TANYA IF TAK PAHAM, WAJIB! kelas tutorial itu diwujudkan untuk membincangkan latihan tutorial yg di beri lecture (kat elearning usm)  .buat PHOTOCOPY juga, nanti nak study untuk TEST senang.boleh rujuk ~(konsep yg sama mcm lab genetik n biochem) 
untuk TUTORIAL ini WAJIBLAH SKOR sebab kat sini adalah SENANG untuk dapatkan markah (peratusan) .goodluck! 

untuk excellent biostat;
1.Selalu buat perbincangan dgn kawan2
2.kalau boleh soalan tutorial buat sendiri.jgn fotokopi org punya.incase dah tak boleh sangat, boleh la fotokopi sikit2 ;p
3.tanya terus if tak paham
4.buat past year


Kimia Inorganik I
subjek ini sama juga kena beli buku rujukan tue utk dapatkan password on9 asssigment.tip nak score on9 assigment sama juga bincang and share! subjek ini lagi susah dari kimia organik. pointer jatuh sikit sbb subjek ini ==' cisdel. nak score subjek ini , rajin buat past year and soalan. Lecture nya adalah dr.farouk ,dia tegas, kelakar dan apa yang dia cerita sangat menarik .jangan datang lambat kelas dia, and jangan dok belakang! nanti kena marah :D

oh ya lupa nak mention , kimia organik(subjek sem 1)  nanti ada kelas TUTORIAL .
nanti pilih mr.wong taw!dia sangat baekkkk ^^

perpustakaan hamzah sendut baru
Titas
ehm subjek ini lebih kurang macam sejarah.kelas awal pagi pukul 8 ==' 
2jam.nanti buat group untuk buat presentation dan folio. tajuk folio akan di bagi oleh lecture @ pilih sendiri (depend kat lecture) 
titas dia ada banyak kelas (sebab ramai ambil) ,nnti dia ada tampal kelas mana and lecture siapa dekat skol kemasyarakatan ( depan kuliah SK , bersebelah perpustakaan hamzah sendut baru )

 presentation ~

Lsp300 English
 Subjek ini untuk yg dapat muet band 4.macam saya dpt band 3,so kena amik lmt100 dulu,baru lsp300  then lsp 402. untuk tahu kita group berapa, sila pergi ke Sollat (skol language and translation)  ,nak pergi senang naik bas biru atau kuning. Sollat atas sedikit dari cimb bank.#tips nak dapat group sama dgn kawan, masa nak daftar subjek ,daftar sama2 .konpem dapat group sama nanti. ^^

MAKLUMAT.
yang pasal subjek sem1 applied bio amik ,bdk pure amik masa sem 2. 
itu merujuk subjek TERAS sahaja taw. kalau subjek UNIVERSITI depand dekat korang nak ambil bila ,lagi cepat lagi bagus. masa 3rd year tumpu kat subjek teras sahaja.

cara nak dapat past year (disini)  

ok sila cerna maklumat dengan baik ya junior-junior ku ^^ All the best~

sambungan.... ( biosoc ,majoring and etc) 

saya cuba sampaikan mana yang perlu.maaf if ada yang tak kena.


Aku dan Biologi Gunaan(USM) Part 1


 Assalamualaikum, 


Post kali ini di tujukan kepada para juniorku ^^ yang bakal memasuki ke uni september ini. 
Moga-moga ia membantu serba sedikit sebelum menjejak kaki ke USM dan menjadi sebahagian daripada Applied Bio Student *tepuk tangan sikit.

untuk maklumat, Applied Bio Student kena grad dengan 105 unit. (ini utk before batch 12/13 , maaf if salah sebab dengar cerita batch baru belajar 3 tahun 1/2 .if 3 tahun ,yes total unit utk grad 105unit)

Basic core/Teras (T) 70unit
Minor (M) 16unit -->;ambil start masa 2nd year
Elektif(E) 4 unit -->; start masa 2nd year juga.
University (U) 15 unit.

Contoh Subjek Sem1

Teras
BO1103 Biokimia Sel
BOI104 Genetik 
BOI106 Amali Biokimia & Genetik
KOT121 Kimia Organik I

Universiti
LKM400 Bahasa Melayu IV
WKM102 Rancangan Khidmat Masyarakat (Ko-K)
WUS101 Teras Keusahawanan (Subjek Wajib kepada semua 1st year student)


LMT100 English (kod Z) --> yg ini unit tak kira. WAJIB di ambil pada siapa yg dapat muet 3 dan ke bawah.

Biokimia &Genetik
 nanti lecture ada provide note kat elearning USM ,depend kalau nak beli buku rujukan pun bagus.



Amali Biokimia & Genetik 
ada 2 sesi ,nanti kena pilih salah satu. jangan risau nnti lecture bagi pencerahan tentang lab ne. baju lab korang boleh beli yg usm ataupun guna yg matrik/asasi etc pun boleh.
jangan miss lab , hantar lab report punctual sebab amali senang utk dapat markah. ada pop kuiz (skor taw,syg gila kalau tak skor) .
and lab report tue digalakkan buat PHOTOCOPY, so bila test final lab(keseluruhan topic lab) korang baca je balik lab report tue. basically soalan test final berdasarkan lab report tue.

yang PENTING,sila bertanya kalau tak PAHAM,anda tak rugi pun. malah plus-plus ilmu pengetahuan (:

Kimia Organik
Nanti korang kena beli buku tebal sebab disisipkan selagi password untuk buat online asssigment. macam mana nak skor online assigment? bincang dan share jawapan sesama course-mate ^^

Bahasa Melayu IV
digalakkan amik secepat mungkin,so bila sem 3 4 ,korang dah tak perlu beban dengan subjek universiti ^^ 
nak cakap satu je, Bahasa Melayu adalah salah satu subjek yg susah nak dapat A!
luar biasa dari masa highskol.hehe.
nanti ada presentation, buat karangan, pemahaman. 
buku nanti lecture tolong belikan.
dan offcoz masa exam bahasa melayu,exam paling penat tangan dan kepala.hihi. 


Wus Keusahawanan
masa ini korang akan konfusi ,aku student business ke student bio ne ? ;p 
kelas akan pada waktu malam dekat DTSP (dwn tengku syed putra) 
ada kena buat kertas kerja,berniaga etc. 
buku wus ada di jual di kedai buku usm. 
once habis,serius rasa merdeka! ^^ 
for info mostly semua uni kena amik wus tak silap .sorry if salah.  

Rancangan Khidmat Masyarakat (RKM) 
ini adalah salah satu ko-k. bersidang iaitu kena habiskan sem1 till sem 4(2tahun)
Masa sem 2 buat aktivit kemasyarakatan ,my group mlawat gelandangan (org tak berumah) di komtar dgn memberi makanan/pakaian
ada kelana,pbsm,karate etc.(untuk lagi info pergi pusat ko-k yang bersebelah kanan dgn pusat sejahtera)
minima unit ko-k 3unit! so pilih dengan baik ya (:

katakan kalau sem1 bdk applied bio amik subjek ini, nanti bdk pure bio flip ambil subjek ini utk sem2 . so subjek bdk pure masa sem1 jadi sem 2 korang ,paham kan? 

setakat ini dulu pencerahan ,nanti sambung lagi untuk sem 2 pulak.
nak bagi korang cerna dulu maklumat di atas. nanti pening pulak .goodluck ^^

CARA NAK DAFTAR SEM 1 ( disini )

Monday, January 23, 2012

Budak Biologi Bukan Semua Jadi Doktor~

 

salam,

GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR!*hentak-hentak meja sampai buat muka garang :D

sila baca statement di atas ! 

reaksi selepas membaca (-__-)'

kalau orang tanya, anaknya tue belajar apa di universiti? 
Aku: Ambil Biologi Gunaan makcik *senyum2 manis 
Ohhhh,nak jadi doktor lah ne erk?
Aku : erk... -___-'' bukan tapi jadii...... *tak dapat menangkis statement makcik pakcik kerana mereka sambung berbual rancak.


Ok,perkara di atas bukan sekali sekala.tapi BERKALA-KALA! -.-' 
sampai kadang-kala tak larat nak explain BIOLOGI GUNAAN macam mana,orang cakap doktor ,aku angguk jer .*padahal dalam hati menangis T_____T hahahha.


sampaikan Abi aku goreng aku kata aku bakal doktor dekat rumah saudara yang anak dia meninggal kelmarin dan dipaksa baca analysis punca kematian anak dia.hailo.-.-
nasib baik saudara tue tak tanya apa maksud dia,kalau tak memang tumbang kat situ.
arwah meninggal punca dari PULMONARY EMBOLISM *mgikut analysis doktor
arwah mengalami blocking dekat salur darah artery dia. Al-fatihah
MARI MENGENALI PENYAKIT INI ^^

belajar satu symptom doc pun cukup aih~ kalau jadi doc,konpem soca aku huru-hara.
huhuhu.

dan MAKCIK PAKCIK yang dihormati sekalian,

Biologi itu skop nya luas~ luasssss sangat.definisi biologi kan bermaksud belajar tentang kehidupan dan organism kehidupan.selagi dunia belum berhenti berfungsi (kiamat) selagi itu biologi sangaaat penting.

bukan hanya di skop kerja DOKTOR jer,tapi jadi SAINTIS,PAKAR PENYELIDIK etc.

AIM aku dalam degree applied bio adalah

BIOLOGY AND MANAGEMENT VECTORS AND PARASITE!!!  

aku aim nak pergi toward ke skop FORENSIK! Insya-Allah. memandangkan course forensik masa mohon usm awal2 dulu tak tercapai.maka plan B :)


BIOTECHNOLOGY pun cool~ tapi pointer kena mantop untuk merebut 'takhta' sebab kuota student adalah terhad. tapi sangat boring sebab final projek mahupun IL (latihan industri) di lab lab dan lab. -.-' uwah,boring.

maka VECTOR AND PARASITE.OH YEAHH!

and again, i'm not doctor-to-be  BUT maybe scientist-to-be!

pray for me ^^

KECUAKAN.MENUNGGU.RESULT.FINAL.SEM1.YANG.MACAM.HURU.HARA.TUE!