Thursday, May 30, 2013

Kenapa saya pilih major vector & parasite?


Assalamualaikum & Hi ^^

Minta maaf sebab lambat post pasal benda ini ,padahal esok dah kena submit borang pilihan major.sibuk sikit dgn program uni. 
so here we going. 
saya cerita kan based on soalan yg sorang bdk 1st year tanya.



  • Kenapa saya pilih major vector? 


1. Nak turn kepada forensik.

pada asalnya pilihan pertama masa pilih course adalah forensik,tapi tak ada rezeki nak ke arah tue.saya buat sedikit research ,dan dapat tahu vector boleh turn ke arah sana. 
iaitu forensik based on serangga.(entomologi forensik) 
tapi bila dah berada dan belajar vector utk 1 sidang ini ,course vector and parasite tue sebenarnya pun dah menarik :) 

but then if still ada peluang dan ruang, InsyaAllah akan sambung master utk forensik ( long-term).


2. Aim Biotech and Vector.

Sebelum saya masuk usm, saya dah tahu apa yg saya nak pilih. sama ada biotech atau vector. 
bersumber kan pengetahuan dan ilmu yg sy tanya dari para senior .
bila tahu biotech kena terror kulus2 masa majoring talk .zappp terus tak jadi .hahaha *maaf saya memang alergic dgn math. 
reason Aim 
Biotech : sebab bagi saya be a biotech student is cool ,and boleh buat research sndiri. biotech memang saya suka dari since highskol


Vector: secara jujur memang tak tahu pebenda course vector, 1st time dgr. bila tgk2 sikit apa skop study,kerja segala. ehm menarik juga. 

saya kurang berminat akan agro , aquatic dan envi.
namun saya tahu ,semua major tak kurang hebat nya. cuma sy bukan ke arah tue :) 


3. Kena brainwash dalam majoring talk.

Dr hamdan  memang brainwash kitaorang masa majoring talk dulu.
hingga menjadi kan kami bdk 1st batch vector yg ramai .kan? *if tak salah saya lah * ;p

dia bercakap tentang skop study, apa kerja kita, dan apa kelebihan kita. ok saya cerita sikit balik walau rasanya lebih kurang sama apa dia ckp masa talk anda datang tempoh hari.

- hanya USM yg menawarkan degree vector and parasite di Malaysia.  
so competition tak seramai biasa. 

- Memandangkan competition boleh dikatakan kurang, mostly dikatakan hampir 90% graduan vector ada kerja selepas graduate.

- vector and parasite boleh turn kepada 2 benda ,iaitu entomology atau parasite (sy akan cerita nanti )

so bila dah dgr pasal peluang kerja, skop 2 benda tue ,buat saya lagi nak mengukuhkan nak vector. saat hbis talk, terus saya tetapkan hati .saya nak major vector :) 


4. saya memikirkan masa depan.

secara jujur,reason ke 2 lepas vector adalah peluang pekerja.
saya dapat tahu yg vector ada peluang cerah utk kerja lepas graduate dan sambung master.
tak ,saya tak kata major lain tak ada masa depan :)

kalau kita yakin apa kita pilih,kita usaha , cari . InsyaAllah peluang tue sentiasa cerah,sentiasa ada
cuma saya hanya ingin jalan hidup saya lagi dipermudahkan. tak salah kan? 

semua major yg di tawarkan school bio semua menarik! serius.
kalau di beri peluang utk belajar,sy nk belajar biotech and aquatic :) 

maka,ini jalan saya pilih.untuk masa depan saya.





  • Vector, if sambung master boleh ke cabang apa? 



master jenis syllabus ada 3 , research , coursework ,research+coursework.
tak salah sy,if vector , kita RESEARCH *maaf if salah.

boleh smbung master dlm
-Applied Entomology ( offer training area research aquatic ento,urban & structural ento,chemical ecology,insect biochem physiological etc)
- Applied Parasitology (medical & veterinary parasitology)

senarai universiti dlm negara and oversea yg sy dapat track.(master)
-UPM (parasitology)
-UNIMAS (Parasitology)
-UIA (Ento+Parasitology)
-USM ( Ento+ Parasitology)
-UITM (Ento)


-Uni Liverpool (Bio& Control & Disease Vectors)
-Keele University (Natural Science)
-University Salford
-Uni Manchester (Parasitology & Vect Bio)
-London School of Hygiene n Tropical Sc ( Bio & Control of Disease Vect/Medical Parasitology)
-Imperial College London (Ento)
-Uni of Western Australia (Forensic Sc)
-Uni of Nottingham (Parasitology)
-Uni of Glasgow (Infection & Immuniobio)
-Tulane Uni,USA (Parasitology)
-Uni Florida,USA (Ento)
-Texas Uni,USA (parasitology)


Tajaan utk tanggung master yg boleh dimohon
-MyBrain
-SLAB
-SLAI
-JPA
-MARA
etc.

link yg mungkin boleh membantu.
- doktorkerjaya.blogspot.com

ini post yang saya share dri group vector batch saya.copy paste je tak larat nk tulis balik .



  • Pasaran kerja vector tinggi tak? 
apa yang saya tahu lah ya. 



1.Pegawai Sn Gred C41 (SPA)
2.Research assistant (Ento division) -fumakilla
2. Entomologist -standard fumigation.
3.work in parasitology research
4.work in veterinary
5.Health n Academia
6.Position in agricultural Pest Control Company.

pasal rezeki kerja atau belajar, semua itu pada tangan DIA. Kalau rajin,usaha dan pandai cari peluang.InsyaAllah rezeki ada dlm tgn kita.
maaf slh silap.

Akhir sekali , biar reason utama kita pilih major adalah minat. MINAT. reason 2 3 4 tue ikut suka hati hampa la.

sebab?

bila kita rasa down ,kita tak jatuh terlalu lama. sebab itu yang kita pilih.jalan yang kita pilih .
just like i said before :)

dan paling utama,jangan pilih sebab kawan. backhand siapa yg buat -.-

Minta maaf if post ini tak dpt membantu banyak. moga ia mampu memberi manfaat sedikit .
ini apa yg cebisan idea,pgalaman ,ilmu yg sy dpat kongsi.ramai lagi senior yg lagi tahu serba serbi.rajin2 la tanya mereka ya :)

Goodluck!



selamat menjadi sebahagian bakal keluarga vector and parasite .
keluarga aquatic
keluarga environment
keluarga agro
keluarga biotech..

moga dipermudahkan urusan dalam tetapkan major , dan di dalam pembelajaran.
and oh goodluck FINAL!

moga Allah rahmati. ^^

wassalam.


6 comments:

Cennet Mfh said...

Salam i wanna say a big thankyou to you,sebab betul betul dah bukak minda sya,terima kasih ya akak ! Wish can talk more about this

Cennet Mfh said...
This comment has been removed by the author.
Saasfi. said...


Cennet Mfh:

Waalaikumsalam, sorry for late reply,saya jarang bukak blog ne dah.
Ur welcome.Moga dpmudahkan urusan :)

Sabila Azam said...

Assalamualaikum akak,

kalau utk biotech kat siapa eyh saye ley rujuk?
saya mmg igt nak amek biotech or ento tapi saya takut nak amek ento sbb dengar cerita kena bela lipas kat dlm bilik?

Sumpah saya takut lipas... I can cry all day sebab lipas T.T

thanks for sharing akak ^^

Saasfi. said...

Sabila Azam :

waalaikumsalam, part bela lipas tu tang mana dengar ne? :'D Haha. deal dengan lipas ada 2 ja ,mungkin masa nk buat insect collection ataupun experiment masa 3rd year.tak de pun kena bela ke apa. ada ja yg sorang majormate masa degree takut lipas, (lelaki kot ;p) , Alhamdulillah survive je. Hehe.

Kalau biotech , yg awak boleh rujuk a few people mcm ,if fb , awak boleh contact kak husna omar, nur aimi nasuha, ikha zulaikha yusof , wong yen siang. kak husna senior akk bru hbis phd, yg lain2 akk sebut tu my batch. kak emi tu bru grad master oversea , kak ikha & wong currently study master in usm.


Sabila Azam said...

ohh and part bela lipas tu kawan cerita. Dia kate ade senior tu bela lipas sebalang kat bilik dia. Then, satu haritu balang dia terjatuh and terbukak, habis keluar lipas2 tu. Terpaksa tangkap balik lipas tu. *Bila dgr tu sumpah scary...*

Alhamdulillah lah kalau tak betul. Tak sanggup nak bela. Ni pun baru lepas melarikan diri dari lipas hahahahha

seronoklah bila bace akak tulis pengalaman pasal ento. Hati mula memberat kat ento tapi still tgh decide. Fieldtrip byk tak? ke sederhana?

And thanks sgt2 akak. post2 akak byk membantu saya lagi2 pasal ento. All the best utk master akak ^^